Mijn KvK — Kamer van Koophandel

Hoe blijft de Kamer van Koophandel relevant voor ondernemers?

2016 — UX Strategy

Briefing

Is het handelsregister nog relevant voor ondernemers? Deze vraag vormt de basis van de pitch die in 2016 is uitgeschreven door de Kamer van Koophandel waarbij ze ontwerpers uitdagen om na te denken over nieuwe online concepten. De kamer heeft een unieke positie betreft de kennis en databases van alle ondernemingen in Nederland. Echter komt deze informatie niet vaak terecht bij ondernemers en consumenten. Daarbij is de huidige website van de handelsorganisatie een veredelde informatiedump met een hoop pijnpunten voor de doelgroep.

Mijn.KvK als platform

De oplossing van de pitch bestaan uit 3 onderdelen, met als doel om de gehele relevantie van de KvK te vergroten bij ondernemers en consumenten. Waar alles mee samenkomt is het platform voor ondernemers: Mijn.KvK. Het platform moet een vaste tool worden waar elke ondernemer op verschillende momenten gebruik van kan maken. Mijn.KvK bestaat uit diverse onderdelen waaronder het aanmaken van een unieke bedrijfspagina (deze wordt zicht- en doorzoekbaar op Zoek.KvK) en een omgeving waar je gemakkelijk door diverse grote datasets kan gaan voor marktonderzoek met Data.KvK.

Elke ondernemer of bedrijf krijgt met een eigen login toegang tot Mijn.KvK. Binnen deze omgeving kunnen ze gebruik maken van alle aspecten en punten op dit platform. De ondernemer kan direct kiezen om een eigen bedrijfspagina op te zetten en zijn gewenste bedrijfsgegevens online te publiceren. Deze bedrijfspagina zal openbaar te bezichtigen zijn via Zoek.KvK, een speciale openbare zoekmachine voor iedereen die opzoek is naar het juiste bedrijf. Met het opzetten van deze bedrijfspagina vergroot de ondernemer zijn online zicht- en vindbaarheid.

Deel de informatie met Zoek.KvK

Vroeger hadden we een groot geel boek thuis liggen waar men bedrijven op categorie zocht. Vandaag de dag gebruikt men vooral Google om een bedrijf op te zoeken, de resultaten zijn meestal geen reële afspiegeling van het werkelijke aanbod. Het wordt mede op volgorde getoond van welk bedrijf zijn of haar SEO goed in orde heeft. Met Zoek.KvK komt een nieuwe zoekmachine online om eenvoudig te zoeken naar bedrijven in de buurt, dit op basis van een onafhankelijke curatie. De ondernemer heeft enkel invloed op het zoekresultaat door het bedrijfsprofiel van zijn of haar onderneming zo volledig in te vullen.

Maak gebruik van datasets met Data.KvK

Voor steeds meer ondernemers is het gebruik van data onmisbaar geworden. Om het marktonderzoek of businessplan te ondersteunen is de inzage van deze datasets cruciaal geworden om nieuwe inzichten te krijgen in de markt. Er zijn vele datasets als zowel openbaar als privaat beschikbaar om dit te realiseren. Een van de bekendste op dit moment zijn de datasets van het CBS. Ook de Kamer van Koophandel heeft met het handelsregister een grote dataset in huis. Data.KvK kan het centrale punt worden waar deze datasets samen komen om deze zo helder mogelijk te visualiseren. Belangrijk is dat de gegevens direct inzichtelijk zijn, overzichtelijk getoond en gerubriceerd kunnen worden. Het omtoveren van saaie datasets naar een heldere en inspirerende visuele vertaling is essentieel bij deze dienst.Bekijk alle projecten